fbpx

Spørgsmål og svar om narcissisme og konflikter

alt for tæt på en narcissist

Skriv ind til min brevkasse i nedenstående formular

Jeg opdaterer løbende med indlæg​

Er jeg narcissist?

Hej Linda
Jeg tænker meget over om jeg er narcissist. Jeg synes, at jeg har en masse tanker om mig selv og jeg glemmer at tænke på andre.
Kan du vurdere om jeg er narcissist?

Mvh P

Hej P.

Tak for  dit spørgsmål.
Du oplever, at du har en masse tanker om dig selv og er derfor bekymret for om du er narcissist.

Jeg vil kort fortælle dig lidt om narcissisme.

Narcissisme er en personlighedsforstyrrelse, hvor et af de primære træk er, at man handler for sin egen skyld.
Man handler for at opnå noget og for de fleste narcissister betyder det ikke noget, om de sårer eller skader andre i deres vej til målet.
Narcissisters indirekte mål er at blive set og få anerkendelse. Den anerkendelse som de ofte ikke fik som barn. Anerkendelse fra den ene forælder som ikke så barnet. Den anden forælder kan sagtens have set og anerkendt, men det er ikke lige så værdifuldt som anerkendelse fra den som ikke gav den.

Det vil sige at hvis mor anerkendte barnet, men far ikke anerkendte barnet, vil det altid være farens anerkendelse som barnet søger. Også selvom barnet sjældent får den.

Følelsesmæssigt er en narcissist mellem 3 og 6 år og deres følelsesmæssige reaktioner svarer til det. De har store følelser, bliver meget glade, meget kede af det eller meget vrede. Ofte uden varsel og uden at omgivelserne forstår årsagen til de voldsomme følelser.

Det påvirker omgivelserne meget at blive udsat for de stærke reaktioner og det kan være ret skræmmende at være tæt på en narcissist.

Men narcissisten har fokus på sig selv og tænker ikke meget på hvordan andre oplever, de voldsomme oplevelser. De fleste narcissister har en begrænset indlevelsesevne eller empati og det betyder, at de ikke overvejer om de sårer andre.

Så når du fortæller at du tænker meget over om du er narcissist, fordi du tænker meget på dig selv, tolker jeg det som et udtryk for empati, at du er klar over at du også skal tage hensyn til andre.

Men om du er narcissist eller ej, kan jeg ikke vurdere eller afgøre.

Det kræver en psykolog eller psykiater med specialuddannelse og mange års erfaring indenfor området.

Så jeg beklager, at det ikke er muligt at svare dig her, du er velkommen til at skrive igen eller booke en gratis samtale.

Mange kram fra Linda

Hvis du vil læse mere om hvordan en narcissist opfører sig, klik nedenfor.

Kunne du tænke dig en gratis afklarende samtale, kan du booke den her eller ringe til 20625787.

         

Tilmeld nyhedsbrev

Navn:
E-mail: